Metso-leiri Virroilla 20.6.2017

Lauantai 24.6.2017 klo 10:38 - Tuomo Sivonen

PJM ry osallistui 20.6. Suomen Metsästäjäliiton organisoimaan ja riistanhoitopiirien ja metsästysseurojen järjestämään valtakunnalliseen Metso-leiritapahtumaan joka on suunnattu nuorille metsästäjän aluille.

Metso_1.jpg

Leirejä pidetään alueellisesti ja vähän eri aikoina ja tämä leiri pidettiin Virroilla, Marttisen Nuorisokeskuksessa ja sen läheisellä ampumaradalla. Kohderyhmänä 12-15 vuotiaat nuoret joita kiinnostaa metsästys ja eräharrastus.

Metso_2.jpg

Leirillä ja ampumaradalla oli monta erilaista rastia ja PJM vastasi jousimetsästysrastista. Nuoret tulivat kokeilemaan metsästysammuntaa jousella 6 hengen ryhmissä.

Metso_3.jpg

Ensin pidettiin lyhyt teoriaosa, väline-esittely ja sitten kaikki pääsivät ampumaan.

Metso_4.jpg

Vettä satoi koko päivän mutta nuoret olivat innostuneita. Hieno tapahtuma kaiken kaikkiaan, mennään toistekin jos kutsu käy. Ja uskon että käy.

Metso_6.jpg

Kiitoksia esittelijöille ja kaikille muille järjestäneille osapuolille. Niin ja tietenkin teille nuorille osallistujille. Jaksoitte hienosti sateisisita olosuhteista huolimatta.

Metso_13.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

PJM ry sääntömääräinen jäsenkokous 25.3.2017

Sunnuntai 26.3.2017 klo 21:04 - Tuomo Sivonen

PJM ry:n sääntömääräinen jäsenkokous pidettiin Tampereella 25.3.2017.

JP Vienola valittiin jatkamaan puheenjohtajana seuraavat 2 vuotta ja hallitukseen uusina jäseninä valittiin Kari Kuusinen ja Harri Verho.

PJM_JK_2017_1.jpg

Kokouksen alussa juhlistettiin kakkukahvien merkeissä Päivin, Hannun ja Kimmon FFAA SM -mitaleilta viime vuodelta ja Iston ja Riitan panostusta rata- ja kilpailutoiminnassa ja seuratoiminnan yleisessä tukemisessa.

PJM_JK_2017_3.jpg

Vuoden Riistalaukaus -palkinto ja Vuoden Kilpailija -palkinto jaettiin.

PJM_kakku.jpg

Kiitos kaikille jäsenille osallistumisesta!

Kommentoi kirjoitusta.

PJM kaurisjahti Niinisalossa

Lauantai 14.1.2017 klo 19:48 - Tuomo Sivonen

Kaurisjahti Niinisalossa 8.1.2017

Paljon parempaa keliä ei olisi voinut olla kaurisjahdille tänään Niinisalossa. Paikalla oli jokseenkin 13 PJM:n jousimiestä ja lisäksi muutamia paikallisia haulikkomiehiä isäntäseura Niinisalon Erämiehistä sekä mäykyt Simo ja Ruti. Lähtöasetelmat olivat siis hyvät elleivät erinomaiset.

Aamukahvin jälkeen JP piti roll callin metsästysmajalla ja lätki äijille kartat passinumeroineen käteen. Jakauduttiin muutamiin autoihin ja ajo päälle. Ajoja olikin ja koirien edessä oli varmaan rusakoita kauriin lisäksi ja yksi pänninkiin veto aamulla saatiin aikaan mutta ei laukauksia sen paremmin jousella kuin haulikollakaan. Näköhavaintoja kauriista tehtiin lähimmillään noin 15 m päässä passista. Rusakon jälkiä oli lotissa paljon.

KJ2.jpg

Tämän jälkeen vetäytydyttiin evästämään Niinisalon Erämiesten hienolle metsästysmajalle ja makkaranpaiston jälkeen tehtiin uusi suunnitelma uudelle lohkolle. Ajoja taas oli mutta ei ampumatilanteita.

KJ6.jpg

Iltapäivän toiseksi viimeinen veto oli sitten se päivän kaikkein jännittävin, passitettiin talviruokintapaikan läheinen lotti melko tiehästi ja siellä saatiinkin ajo melkein heti päälle. JP ilmoitteli hetken päästä radiosta että nyt kannattaa vetää jouset vireeseen, kauris on ihan kohta passissa. No näin siinä kävikin. JP vissiin unohti ohjeistaa vireeseen vetämisen lisäksi että millä piikillä piti ampua koska tuloksena oli kolme eri jousimetsästäjän ohilaukausta kauriista. Kaksi maan tasalta ja yksi tornista. Yksi lisäveto vielä tehtiin ja passipaikkoja muutettiin mutta ei saatu enää tilanteita. Melko varmasti onnekas kauris meni seuraavaksi täyttämään Niinisalon varuskunnan sotkuun Eurojackpot -kuponkia.

KJ8.jpg

Hämärä tuli tämän jälkeen aika pian ja kiiteltiin isäntiä, hieno päivä taas ja parissa tilanteessa saatiin sykekin nousemaan jännityksestä, niin lähellä oli. JP lähti vielä hakemaan Simoa metsästä, tämä oli jäänyt lottiin pyörimään omiaan. Ensi kertaan.

KJ12.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

PJM maastoradan siirto uudelle rata-alueelle

Sunnuntai 4.12.2016 klo 18:36 - Tuomo Sivonen

Tänään pidettiin sitten PJM:n maastoradan siirtotalkoot Pirkkalasta uudelle rata-alueelle. Aamukymmeneltä aloitettiin purkamaan Pirkkalan rataa ja se olikin putsattu ennätysajassa. Nuotiotynnyri täytyy vielä käydä hakemassa sekä kiivetä liikkuvan rastin vetonarun vaijeri toisella keikalla mutta muuten saatiin vanha rata pakettiin.

Purkamisen jälkeen paisteltiin makkarat ja nautittiin kaffit ja pullat ja sitten pakattiin taustat ja 3D -elukat peräkärryihin ja pakettiautoihin. Elukat ja osa taustoista vietiin talvivarastoon ja loput ajettiin kolonnassa uudelle radalle. Kaikki löysivät perille.

Pullakahvi-_ja_makkaratauko.jpg

Pystytettiin seuran ilmoitustaulu, laitettiin kalustohäkit paikalleen ja asennettiin kymmenkunta taustaa maastoon talveksi. Mönkkärillä ripoteltiin taustat radalle. Uuden radan maasto on helppokulkuisempaa kuin vanhan ja siellä on myös sopivasti puustoa jotta taustat on melko helppo asentaa paikalleen. Käydään vielä eri reissulla merkkaamassa kulkureitti nauhoilla ja tehdään jäsenille tarkemmat ohjeet radan käytöstä.

Lastaus.jpg

Mutta, uusi rata on nyt siis jäsenten käytössä ja vanha rata on purettu. Vaikkaa talkooporukkaa oli runsaasti, kellään ei ollut (tietenkään) jousta mukana joten rata on korkkaamatta. Saa nähdä kuka ehtii ensin.

Rasti_1.jpg

Täytyy sanoa että oli kyllä todella hienot talkoot; en itse muista että koskaan olisi missään PJM:n talkoissa ollut näin paljon näin motivoitunutta väkeä. Sujui yli odotusten.

Rasti_2.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

SJML ry:n jäsenseurojen puheenjohtajakokous

Sunnuntai 20.11.2016 - Tuomo Sivonen

SJML ry:n puheenjohtajapäivät Kyyjärvellä.

SJML:n jäsenseurojen puheenjohtajapäivät pidettiin Kyyjärvellä 18.-20.11.2016. Kyseessä oli SJML:n jäsenseurojen puheenjohtajille ja muille vastuuhenkilöille suunnattu toiminnan kehittämis- ja ideariihiviikonloppu johon oli yhdistetty kaurisjahti Kyyjärven Erämiesten vieraana. Tämän puheenjohtajapäivän teemana oli paikallisseuratoiminnan kehittäminen.

SJMLPJ3.jpg

Innokkaimmat saapuivat paikalle yöpymään jo perjantai-iltana jotta olivat valmiit lauantain jahtiin. Lauantaina kaurista ajettiin useamman koiran voimin. Ajoja ja tilanteita oli ja muutama kerta vedettiin vireeseen ja tähdättiinkin, mutta laukauksia ei suoritettu.

Allekirjoittanut saapui paikalle lauantaina iltapäivällä ennen varsinaista kokousta. SJML:n puheenjohtaja Antti Saarenmaa kertoi ensin SJML:n yleistilanteesta ja sitten tarkemmin SJML:n valmistelemasta jousimetsästyksen uudesta koulutusmateriaalista. Materiaali on pikapuoliin valmis ja tarkoitus on että se tulee sitten saatavaksi myös paikallisseurojen käyttöön koulutustilaisuuksiin (hyvä!).

Kokouksen pääaiheena oli allekirjoittaneen pitämä esittely paikallissuran toiminnan suunnittelusta, kehittämisestä ja johtamisesta ja esimerkkinä käytettiin mm. PJM:n toiminnassa hyviksi havaittuja menetelmiä. Sessio oli idearikas ja todettiin että moni seura painiskelee samankaltaisten haasteiden ja kehityssuunnitelmien kanssa ja että seuroissa jo opittua tietoa pitää ja kannattaa jakaa. Pyörää ei tarvitse aina keksiä uudestaan.

Esitys_1.JPG

Tilaisuudessa lanseerattiin myös paikallisseurojen tietopankki, joka tullaan perustamaan SJML:n kotisivujen alle ja sinne aloitetaan keräämään eri seurojen hyväksi havaitsemia menetelmiä, toimintamalleja ja materiaalia ikään kuin menetelmä- ja ideakirjastoksi. Tarkoituksena on hyödyntää ja jakaa koko SJML:n paikallisseuraverkoston osaaminen ja sitä kautta parantaa seurojen palvelutasoa ja helpottaa toimintaa. Tietopankki ei ole vielä toiminnassa mutta toteutetaan lähitulevaisuudessa.

Esitys_2.JPG

Iltasella sitten saunottiin ja jatkettiin ideointia ja vähän syötiin. Ammuttiin myös nopeusmittarin läpi ja illan ennätys taisi olla 326 fps.

SJMLPJ1.jpg

Sunnuntaiaamuna oli aamupalan jälkeen vielä muutaman tunnin jahti. Tehtiin kolme passitusta ja ajoja oli mutta laukauksia ei saatu.

SJMLPJ5.jpg

Kaiken kaikkiaan hyvä viikonloppu, kiitos SJML:lle ja Kyyjärven Erämiehille isännöinnistä. Tuntuu että paikallisseuratoiminnassa valtakunnallisesti on nyt konkreettisesti mahdollista saada kehitystä aikaan, kun lyödään kaikkien seurojen osaamiset ja vahvat alueet yhteen.

SJMLPJ4.jpg

1 kommentti .

PJM yhteisjahti Teiskossa 8.10.2016

Sunnuntai 9.10.2016 klo 20:58 - Tuomo Sivonen

Tämän päivän Teiskon yhteisjahti oli jaettu kahteen aloitusvuoroon. Rohkelikot kokoontuivat Kaanaan koulun pihalla jo klo 07:00 pyyn pillitykseen ja Luihuiset tulivat myöhempään vuoroon klo 10:30.

Teisko2.jpg

Vaikka pakkasta ei aamulla ollut, tuuli teki ilmanalasta hyytävän ja aamuvuoroon tulleet joutuivat vetämään ulletröijaa päälle pyypassissa pärjätäkseen.
Klo 7 jälkeen suunnattiin samoile alueille missä muutama viikko aiemmin tehtiin paljon pyyhavaintoja ja yksi pyy saatiinkin. Jakauduttiin kolmeen ryhmään ja mentiin metsään pillittämään. Aluksi ei tullut vastauksia ja tuuli myös haittasi kuulohavaintoja sekä vastausten että pyrähdysäänten osalta. Parin paikanvaihdon jälkeen pyyt alkoivat vastailla mutta pysyivät kaukana, arviolta 70-100 m päässä. Liekö tuulinen keli tehnyt ne säikyiksi. Kävi niinkin että yhdessä välissä kaksi porukkaa pillitti toisiaan mutta onneksi kilpapillitys ei kärjistynyt ampumatilanteeseen asti.
Sitten pyyt lakkasivat vastailemasta ja vaikka yksi nähtiinkin melko läheltä, ei riistalaukauksia tehty.
Marko löysi hyvän sieniapajan ja paremman kantovälineen puutteessa keräsi pipon täyteen.

Teisko5.jpg

Tämän jälkeen makkaratulille, kahville ja sitten siirryttiin takaisin Kaanaan koululle noutamaan toista ryhmää mukaan.

Lyhyen käskynjaon jälkeen siirryttiin sitten autoilla rusakko- ja fasaanijahtiin Iita -koiran kanssa. Iita päästettiin jänisten perään pellolle ja lähdettiin kollaamaan metsäsaarekkeita ja risukkoja fasaanien toivossa. Fasaaneista ei tänään jälkeäkään, mutta Iita sai sitten ajoon metsäjäniksen pellon viereisestä metsästä ja jänis paukautti ravissa pellolle tieuraa seuraten. Passiketju oli harva mutta yksi jahtimiehistä pääsi ampumaan hölkkäävää jänistä vaistojousella. Vähän ohi ja jänis meni menojaan.
No ei siinä mitään, tässä vaiheessa Tero ja Make olivat jo ehtineet päivän toisille makkaratulille ja siihen tulipaikallehan se jänis sitten juoksi. Pysähtyi 10-15 m päähän tulipaikasta ja katsoi kun Tero istui retkituolissa makkaratikku kädessä ja Make oli hamuamassa repusta tarvikkeita ja jousi oli ties missä. Makkaratikku ei täytä metsästysasetuksen vaatimusta (nuolen kärki asianmukaisesta osumasta heti tappava) joten pojat olivat pois pelistä. Jänis totesi tämän ja hetken töllisteltyään meni menojaan peltoa pitkin metsään, lehmälauman välistä joka oli ihmeissään.

Tässä vaiheessa ei ollut muuta tehtävissä kuin evästauko ja kysymys: "Miten meni noin omasta mielestä?".

Teisko8.jpg

Iita pääsi vielä myöhemmin jäniksen jäljille mutta tuli hukka ja sitten käytiin tutkan perusteella hakemassa Iita remmiin. Tässä operaatiossa vesakossa edetessä tuli sen verran hiki että aamulla oikealta tuntunut ulletröija -valinta alkoi kaduttamaan.
Viimeinen veto tehtiin siten että vietiin Iita remmisssä sille alueelle jos se oli vielä jäljellä ollut ja päästettiin irti. Tuloksena haahuilun jälkeen vielä yksi ajo mutta sitten hukka ja siihen jahti sitten päätettiinkin.

Teisko10.jpg

Saldo oli siis yksi riistalaukaus vähän ohi ja lisäksi pipollinen sieniä. Health appin mukaan 7,8 km kävelyä ja 559 kcal poltettu. Rippipuvun mahtumiseen vieläkin matkaa. Iita ravasi arviolta 20 km.

Silti, kaiken kaikkiaan taas mukava päivä ja seuraavaa odotellessa. Teiskon osalta varmaan seuraava jahti tehdään kun hirvihommat alueella ohi ja lumi maassa.

Teisko12.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

PJM kaurisjahti 24.9.2016

Lauantai 24.9.2016 klo 21:58 - Tuomo Sivonen

PJM kaurisjahti Tampereen Ruskossa

Tänään järjestettiin kaurisjahti Tampereen Sotilaspoliisikillan vieraana Ruskossa. Paikalle vääntäytyi 14 jousimetsästäjää ja JP:n takapaksissa kaksi mäyräkoiraa. Luvallista riistaa tässä jahdissa olivat kauris, kettu, jänis ja rusakko sekä supi.

SPOL9.jpg

Tuomo T. SPOL -killasta toimi jahtipäällikkönä ja oli valmistellut lohkot ja numeroinut passipaikat karttaan. Noin tunnin roll callin ja välinetarkistusten jälkeen jaettiin passipaikat ja käveltiin ensimmäiselle lohkolle. Mäykyt irti ja JP koirien kanssa vyöryttämään lohkoa. Mitään ei kuitenkaan saatu liikkeelle joten palattiin kokoontumispaikalle kahville ja välipalalalle.

SPOL4.jpg

Verensokerien palauduttua otettiin kohteeksi toinen lohko ja sama hyväksi havaittu metodi: ukot metsään, passipaikoilta kuittaukset radiolla ja sitten JP ja mäykyt laskettiin irti. Tällä ajolla syntyi vähän liikettä ja koirat jotakin haukkuivat mutta hämäräksi jäi oliko jälki tältä vai eiliseltä päivältä. Saattoi myös olla lintuja, alueella tehtiin paljon pyyhavaintoja.

SPOL10.jpg

Yhteisellä päätöksellä tehtiin sitten makkaravalkeat ja lounastauon jälkeen otettiin alueen kolmas ja viimeinen lohko käsittelyyn. Taas oli haukkuja mutta kauriita tai jänöjä ei nähty. Vähän viiden jälkeen palattiin sitten kokoontumispaikalle ja pakattiin kamat ja koirat autoihin. Sen verran tarkkaan JP ja mäykyt lohkoja kampasivat että kyllä varmaan olisi löytynyt jos alueella olisi kauriita ollut. Tänään ei ollut. Alueella sijaitsee metsäkirkko mutta kauriit eivät olleet sielläkään.

Vaikka tänään laukaustakaan ei ammuttu, keli oli hieno ja mukavaa oli muutenkin. Lisäksi äiti oli laittanut hyvät eväät. Alueella oli jonkun verran ulkoilijoita (Birgitan polku menee alueen läpi) ja muutaman kanssa oltiin jutuissakin.

SPOL8.jpg

Suurkiitos SPOL-killalle mahdollisuudesta, Tuomolle isännöinnistä ja JP:lle koirapalveluista. Liikunta -appin mukaan askeleita kertyi 14904 ja kilometrejä 11,26. Väitti myös että 764 kcal olisi palanut mutta rippipuku ei edelleenkään mahdu.

Kommentoi kirjoitusta.

Yhteisjahti Teiskossa 17.9.2016

Sunnuntai 18.9.2016 klo 10:18 - Tuomo Sivonen

Olipa taas kaikin puolin hieno päivä metsän siimeksessä. Kokoonnuttiin ensin Kaanaan vanhalla koululla jossa jaettiin kimppakyydit ja siirryttiin jahtipaikalle jossa muodostettiin muutaman hengen pyypartiot ja laitettiin myös Iita- koira liikkeelle.

Pyyt vastailivatkin pilliin melkein heti ja ampumaetäisyydellä pyrähteli ja koikkelehti useampiakin, havaintoja oli paljon ja joku pääsi jo vetämään jousen vireeseenkin. Meistä kaikista muista poiketen yksi seuran jäsenistä ei tyytynyt vain virittämiseen vaan oivalsi oikein että jousen viritystä pitää seurata loogisesti ajatellen laukaus. Ja niinhän siinä kävi että yksi pyy korjattiinreppuun.

Menestyksellistä viritys / laukaus -tapahtumasarjaa seurannut onnittelusessio muistutti pituudeltaan itsenäisyyspäivän vastaanoton tervetulokättelyä. Kun oltiin makkaranpaistosta selvitty pakattiin äijät ja Iita-koira autoihin ja vaihdettiin paikkaa. Tässä vaiheessa porukkaan lyöttäytyi myös kolme paikallista haulimiestä joihin sattumalta törmättiin. Olivat olleet aamulla teeren kuvilla mutta tuloksetta.

20160917_142453.jpg

Uudessa paikassa otettiin sama strategia kuin aamulla eli ryhmät pyypillin kanssa metsään ja Iita irti. Tuloksena oli yksi jänisajo joka syntyi kun jahtivouti Piiroinen huomasi jäniksen ja sitten vietiin koira jäljille. Ajo ei kuitenkaan tuottanut tulosta, ampumaan ei päästy sen paremmin jousella kuin haulikollakaan. Vaikka liha jäi puuttumaan vähän lämmitti se että Make ja Pena löysivät kantarelleja kastikeaineiksi. Makkarat olivat yhtä hyviä kuin aamullakin. Tämän jälkeen päätettiin siirtyä vielä läheiselle fasaanipaikalle katsomaan olisivatko fasaanit kotona.

No kotona oli muutama muuta niitä ei sitten lopulta nähty muuten kuin alueelle mennessä auton ikkunasta. Vaikka metsäsaarekkeet, pellon reunat ja puskat kollattiin pieteetillä ei linnuista näkynyt enää jälkeäkään. Yksi rusakko kuitenkin nousi ajomiesten edestä ihan loppuvaiheessa mutta se meni menojaan.

20160917_151320.jpg

Kaiken kaikkiaan hieno ja onnistunut päivä. Keli oli mahtava, seura hyvää ja saalista saatiin. Tai siis Antti sai mutta pääasia että tuli perheeseen.

Kommentoi kirjoitusta.

Perhepäivä Teiskossa

Torstai 25.8.2016 - Tuomo Sivonen

Lauantaina 13.8. pidettiin Kämmenniemen lähellä Siukolassa SML:n ja Riistakeskuksen ideoima alueellinen Perhepäivä. Päivän aikana useat paikalliset metysästysseurat esittelivät metsästykseen liittyviä aiheita ja toimintaansa. Tero Anttila ja allekirjoittanut pidimme jousimetsästysesittelyä ja yleisö pääsi myös kokeilemaan jousiammuntaa harjoitusradalla. Vaikka sää oli hetkittäin kehno, kiinnostuneita ja ammutettavia riitti koko tapahtuman ajaksi siten että kahvilla ei ehtinyt käymään ja hiki tuli. Kaiken kaikkiaan hyvä keikka, paljon kiinnostuneita ja hyvää palautetta. Järjestäjän arvion mukaan paikalla kävi 180-200 henkilöä.

Kommentoi kirjoitusta.

Kauriin kaato / PJM ry Vuoden Erätarina -voittaja

Maanantai 8.8.2016 klo 22:24 - Antti Arkkukangas

Tästä kaikki alkoi. Jutellessani eräänä päivänä työnantajani kanssa metsästyksestä, sanoi hän nähneensä maillaan erittäin pieniä peuran jälkiä. Hoksasin heti mistä on kyse, kauriitahan siellä! Ehdotin että laittaisin ruokinnan kaurapellon reunaan ja syksyn edetessä ottaisin kauriin reppuun. Lupasin tietysti mukavan osan myös maanomistajalle. Homma oli sillä selvä.
Alkoi kulkureittien etsiminen ja riistakameran ripustelu.