PJM yhteisjahti Teiskossa 8.10.2016

Sunnuntai 9.10.2016 klo 20:58 - Tuomo Sivonen


Tämän päivän Teiskon yhteisjahti oli jaettu kahteen aloitusvuoroon. Rohkelikot kokoontuivat Kaanaan koulun pihalla jo klo 07:00 pyyn pillitykseen ja Luihuiset tulivat myöhempään vuoroon klo 10:30.

Teisko2.jpg

Vaikka pakkasta ei aamulla ollut, tuuli teki ilmanalasta hyytävän ja aamuvuoroon tulleet joutuivat vetämään ulletröijaa päälle pyypassissa pärjätäkseen.
Klo 7 jälkeen suunnattiin samoile alueille missä muutama viikko aiemmin tehtiin paljon pyyhavaintoja ja yksi pyy saatiinkin. Jakauduttiin kolmeen ryhmään ja mentiin metsään pillittämään. Aluksi ei tullut vastauksia ja tuuli myös haittasi kuulohavaintoja sekä vastausten että pyrähdysäänten osalta. Parin paikanvaihdon jälkeen pyyt alkoivat vastailla mutta pysyivät kaukana, arviolta 70-100 m päässä. Liekö tuulinen keli tehnyt ne säikyiksi. Kävi niinkin että yhdessä välissä kaksi porukkaa pillitti toisiaan mutta onneksi kilpapillitys ei kärjistynyt ampumatilanteeseen asti.
Sitten pyyt lakkasivat vastailemasta ja vaikka yksi nähtiinkin melko läheltä, ei riistalaukauksia tehty.
Marko löysi hyvän sieniapajan ja paremman kantovälineen puutteessa keräsi pipon täyteen.

Teisko5.jpg

Tämän jälkeen makkaratulille, kahville ja sitten siirryttiin takaisin Kaanaan koululle noutamaan toista ryhmää mukaan.

Lyhyen käskynjaon jälkeen siirryttiin sitten autoilla rusakko- ja fasaanijahtiin Iita -koiran kanssa. Iita päästettiin jänisten perään pellolle ja lähdettiin kollaamaan metsäsaarekkeita ja risukkoja fasaanien toivossa. Fasaaneista ei tänään jälkeäkään, mutta Iita sai sitten ajoon metsäjäniksen pellon viereisestä metsästä ja jänis paukautti ravissa pellolle tieuraa seuraten. Passiketju oli harva mutta yksi jahtimiehistä pääsi ampumaan hölkkäävää jänistä vaistojousella. Vähän ohi ja jänis meni menojaan.
No ei siinä mitään, tässä vaiheessa Tero ja Make olivat jo ehtineet päivän toisille makkaratulille ja siihen tulipaikallehan se jänis sitten juoksi. Pysähtyi 10-15 m päähän tulipaikasta ja katsoi kun Tero istui retkituolissa makkaratikku kädessä ja Make oli hamuamassa repusta tarvikkeita ja jousi oli ties missä. Makkaratikku ei täytä metsästysasetuksen vaatimusta (nuolen kärki asianmukaisesta osumasta heti tappava) joten pojat olivat pois pelistä. Jänis totesi tämän ja hetken töllisteltyään meni menojaan peltoa pitkin metsään, lehmälauman välistä joka oli ihmeissään.

Tässä vaiheessa ei ollut muuta tehtävissä kuin evästauko ja kysymys: "Miten meni noin omasta mielestä?".

Teisko8.jpg

Iita pääsi vielä myöhemmin jäniksen jäljille mutta tuli hukka ja sitten käytiin tutkan perusteella hakemassa Iita remmiin. Tässä operaatiossa vesakossa edetessä tuli sen verran hiki että aamulla oikealta tuntunut ulletröija -valinta alkoi kaduttamaan.
Viimeinen veto tehtiin siten että vietiin Iita remmisssä sille alueelle jos se oli vielä jäljellä ollut ja päästettiin irti. Tuloksena haahuilun jälkeen vielä yksi ajo mutta sitten hukka ja siihen jahti sitten päätettiinkin.

Teisko10.jpg

Saldo oli siis yksi riistalaukaus vähän ohi ja lisäksi pipollinen sieniä. Health appin mukaan 7,8 km kävelyä ja 559 kcal poltettu. Rippipuvun mahtumiseen vieläkin matkaa. Iita ravasi arviolta 20 km.

Silti, kaiken kaikkiaan taas mukava päivä ja seuraavaa odotellessa. Teiskon osalta varmaan seuraava jahti tehdään kun hirvihommat alueella ohi ja lumi maassa.

Teisko12.jpg


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini